Ingen har väl kunnat undgå den senaste veckans största nyhet - den stora hästköttskandalen. Fram tills nu har jag låtit bli att lägga mig i debatten men efter en diskussion med lillasyster känner jag mig nu redo.
Ni känner till bakgrunden, Findus djupfrysta lasagne har visat sig innehålla upp till 100% hästkött, trots att det står klart och tydligt på innehållsförpackningen att det ska vara nötkött i den.
Alla förfäras. Hästkött? I mat? Som människor ska äta? Kan det verkligen stämma?
Tidningarna glömmer nästan bort det egentliga problemet, att det kanske står fel på innehållsförteckningarna, och fokuserar all sin kraft på att det är just hästkött som eventuellt finns i den där lasagnen. En lasagne som för övrigt är ganska blaskig och inte innehåller många procet kött alls. Stora krigsrubriker. Hade det varit fläsk eller älg som hamnat i färdigmaten hade det knappast blivit mer än en notis, men nu var det häst och av nån anledning blev deten stor grej.
Media känner sig till och med tvingade att gång på gång poängtera att det "åtminstone inte är någon hälsorisk", vilket jag kan tycka är en himla tur och ganska självklart med tanke på att hästkött alltid funnits att köpa i helt vanliga mataffärer, precis som nöt, fläsk och älg. En riktig hamburgare ska till exempel vara gjord av häst. För att inte tala om pålägget som är en större stolthet för Dalarna än Falu rödfärg:

En annan aspekt är förstås själva "kött"-biten. Det är märkligt att inte fler uppmärksammat att en köttprodukt helt plötsligt blivit vegetarisk (!). Byta ut nötkött mot en sorts fruktkött, som inte ens finns, det är inte okej. Kan det vara så att det i själva verket inte finns något kött alls i Findus lasagne? Vegetarianerna borde jubla åt det här övergreppet på oss köttätare.

Kommentera