Efter att ha rullat fram genom ett regnigt östeuropa i 15 dagar och 500 mil är det dags att avrunda Eurotrip 2012 med en liten sammanfattning. De här veckorna har bjudit på många fina och spännande stunder och upplevelser men vad har egentligen varit bäst? Som alltid är ett par Topp 5-listor det bästa sättet att svara på den frågan.
Storstäder
1. Prag
För att älska Staropramens hemstad underlättar det om man gillar öl. Här trängs Beer Gardens med mikrobryggerier och så länge man håller sig borta från stora torget i gamla stan är det löjligt billigt. När de vanliga pubarna stängde gick det fortfarande att köpa öl på plastmugg i en kiosk uppe på berget och sen sätta sig och titta ut över staden i mörkret. Det är nog mitt bästa tips på "att göra" i Prag. Det stora slottet är mest bara stort, men vägen därifrån ner till gamla stan är en liten höjdpunkt. Först går man genom en liten vindruvsodling och sedan över den fina gamla bron Charles Bridge. För att få lite öststatskänsla gjorde vi ett besök på kommunistmuséet, behändigt placerat på våningen ovanför McDonalds.
Det som gör att jag sätter Prag högst är ändå något helt annat och som inte alls är stadens förtjänst. Jag träffade självaste Bruce Springsteen! Vi snackade några sekunder och tog ett kort tillsammans. Magic.
2. Berlin
En av mina favoritaktiviteter i en stad är att uppleva nattlivet och det här var faktiskt enda stället på resan där vi var ute sent en kväll, dessutom en lördag, så det kan färga min ranking. Jag har hört många haussa Berlins nattliv de senaste åren så jag var spänd på att själv få uppleva det och efter mitt första besök i staden är jag beredd att förstå hypen. I Mitte och Kreuzberg finns det fler snygga och trendiga barer än i de flesta andra städer och stämningen var på topp. När det blev fullt inomhus fylldes det bara på med att folk stod på gatan utanför med sin öl istället. Väldigt trevligt.
Det här i kombination med att Berlin är skådeplatsen för mycket av 1900-talets mest intressanta europeiska historia med nazismens framfart, DDR och Berlinburen som ofattbart nog fortfarande delade staden för mindre än 25 år sedan, gör att Berlin känns om en stad som på ett unikt sätt lyckas kombinera historia och framtid och det gör staden spännande.
Den här staden skulle klara sig bra utan kända landmärken som tv-tornet och Brandenburger Tor.
3. Budapest
Av alla städer vi besökte var nog Budapest den vi bodde mest entralt i. Precis bredvid den stora kyrkan i centrum låg vår lägenhet och oavsett om vi skulle röra oss i Buda eller i Pest hade vi behändigt gångavstånd. Skönt värre. Förutom att se på alla pampiga byggnader, som slottet och parlamentshuset, försökte vi lugna ner tempot lite här. Vi började inse att husen i alla europeiska storstäder är ungefär lika gamla, lika stora och lika imponerande. Förutom resans enda Starbucksbesök passade vi på att gå på ett s.k. termiskt bad/spa, vilket Budapest är känt för. Naturligt varma pooler is the shit. Vi tog även en miniutflykt till en park strax utanför staden där de samlat massa gamla kommuniststatyer som för längesen stått utspridda på publika platser i landet. Parken visade sig vara en utmärkt plats att ta roliga bilder på.
4. Krakow
Är det nånting polackerna kan så är det mat. Kött närmare bestämt. Jag hade redan sedan tidigare väldigt bra erfarenhet av att äta kött i Polen och det jag kommer minnas av Krakow från den här resan är definitivt att det var där jag åt den bästa maten under våra två veckor på vägarna. Jag skulle lätt kunna åka tillbaka bara för maten.
I övrigt ser Krakows gamla stad ut ungefär som alla andra gamla städer och deras katedral skiljer sig inte från andra katedraler på annat sätt än att det var här påve Johannes Paulus II höll sin första mässa. Däremot är Polen ett väldigt troende katolskt land så antalet kyrkor är lite större än på andra ställen, och så ligger det nära Auschwitz, så de judiska kvarteren har lite mörkare historia än i andra städer.
5. Wien
Av de storstäder vi passerade är Wien den jag tvivlar på att jag kommer åka tillbaks till. Visst är den fin och klassisk och har historia och allt det där, men rent krasst: Wien är främst känt för konst och för klassisk musik. Turistattraktionerna är konstmuséer och operor. Den typen av kultur jag är helt ointresserad av.
Man dricker vin mest för ordvitsens skull, nationalrätten är den högst medelmåttiga Wienerschnitzeln och Wienerbröd kommer aldrig hamna på någon av mina topplistor över godaste bakverken.
Känns tråkigt att säga det, men trots att Wien är Wien och att det kanske är den glassbarstätaste stad jag varit i var det ingen kärlek vid första andetaget.
Landsbygd
1. Auschwitz
Utan tvekan var det här östeuroparesans viktigaste hållplats. Över en miljon människor, främst judar, mördades av nazisterna i koncentrations- och utrotningslägret på 1940-talet. I en tid där högerextrema partier vinner alltmer mark i Europa är det viktigare än någonsin att vi inte glömmer bort historien. Vad som hände i Auschwitz och de andra nazistlägrena är det mörkaste kapitlet i vår kontinents historia och det ligger så nära i historien att många som var med då fortfarande lever.
Ladorna där 400 människor trängdes på minimal yta, med minimlat födointag och maximal arbetsbelastning i månader känns på något sätt surrealistiskt idag, men att se kubikmeter med 70 år gammalt människohår, högar med barnskor och andra tillhörigheter till de som förintades i tron att de var på väg till ett bättre liv är det makabraste och vidrigaste jag sett. Jag rekommenderar ändå precis alla vuxna att se det en gång i sitt liv.
2. Balaton-sjön
Fokus på den här semesterresan var helt klart östeuropeiska städer, med kommunism och nazism som viktiga historiska ingredienser. Efter ett tag blir man ganska mätt på historia och elände, så att komma till en vattenoas med grönska och välskötta turistresorter blev ett välkommet miljöombyte. En natt i en liten ungersk by som hette Revfülup var precis vad som behövdes efter tio dagars betongdjungel. Lite bad, lite sol, lite frisk luft. Trots att sjön bara är en tredjedel så stor som Vättern räckte den bra för oss.
3. Plzen
The home of beer. När Pilsner Urquell började tillverkas i den här tjeckiska byn på 1840-talet var det nog få som anade vad det var startskottet på. Ett besök på fabriken där den första moderna Lagerölen tillverkades är ett måste när man befinner sig i Tjeckien. För min del var den största behållningen att komma in i produktionshallen, få känna lukten och höra ljudet av bryggerigolv. Även saker man en gång i tiden varit extremt trött på har en tendens att framkalla nostalgi efter några år. Förutom det stora bryggeriet finns det även ett par mikrobryggerier som brygger sin egen öl. På den vi provade gjordes det dessutom med väldigt gott resultat. Vad staden mer har att erbjuda? Fotbollslaget Victoria Plzen spelade kval till Europa League i veckan, och kyrkan på centrumtorget är den högsta i regionen.
4. Banska Bystrica
Att vi stannade i den här lilla slovakiska staden, på gränsen mellan bergen och slätten, berodde egentligen bara på att vi behövde en plats för sovpaus ungefär där. Inget särskilt syfte med valet av stad alltså. Men ändå, efter att först ha sett ut som en rätt sunkig håla när vi åkte in steg staden i rang när vi kom till det mysiga torget som var kantat av barer och restauranger, hade en väldigt fin fontän mitt på och som kröntes med ett helt eget lutande torn högst upp. På tips från pappa, som brukar resa mycket i de regionerna, provade vi den lokala spriten som var förvånande god. Vi hade aldrig tid att upptäcka naturen runt staden men jag fik känslan att det kan ha funnits en del att göra runtomkring och hade vi inte haft ett så tight resschema hade jag absolut kunnat stanna där en extra dag eller två.
5. Moravian Karst
Tänk att du åker så långt in i skogen du kan komma. Och sen svänger du in på en ännu mindre väg. Och efter det kör du in bakom en sliten industrilokal utan att det finns några skyltar och fortsätter ett par kilometer längre in i skogen. Och sen kommer du fram till en parkeringsplats där det är fullt med turister, ett hotell och ett par restauranger. Så hittar man till Moravian Karst. När vi parkerat bilen gick vi ett par kilometer till, i regn, för att nå själva attraktionen. Ett stort grottsystem som formats av vatten och tidens gång och bildat vackra underjordiska formationer. En tur där inne tog en timme, första delen till fots och andra till båts, och det var 10 grader varmt. Eller kallt kanske man får säga. Guiden pratade tjeckiska, så vi hängde inte riktigt med på allt som sades, men det var mest för ögonens skull man gick i de där gångarna ändå. En typisk turistaktivitet, lite rolig att ha gjort, men j känner inte att jag behöver göra det igen.
Kommentera